Uitleg

Werkwijze Respijtwijzer Den Haag
Even tijd voor jezelf nemen klinkt zo vanzelfsprekend, maar voor mantelzorgers is dat meestal niet zo eenvoudig te organiseren. Tijd voor jezelf is voor mantelzorgers essentieel om de zorg vol te kunnen houden. Tijdelijke overname van de zorg van een mantelzorger wordt respijtzorg genoemd.

Om iedereen gemakkelijk wegwijs te maken in het aanbod aan vrijwillige en professionele respijtzorg in Den Haag is deze ‘Respijtwijzer’ voor professionals en mantelzorgers ontwikkeld. Het werkt als volgt:

Stap 1: Hier vindt u een overzicht van vrijwillige en professionele vormen van respijtzorg buiten- en binnenshuis. Het aanbod is verdeeld over tien categorieën. Als u op de ‘i’ staat vindt u een beschrijving van de categorie. U kunt een vorm van respijtzorg kiezen door een vinkje in het hokje naast de button te zetten. U kunt meerdere keuzes maken.

Stap 2: Hier staat het totaaloverzicht aan de keuzes met daarbij de verschillende aanbieders. Het aanbod speciaal voor jongeren wordt aangegeven met een button cap/pet. Het totaal overzicht van stap 2 kunt u uitprinten door op het printericoontje te klikken.

Stap 3: Hier vindt u het resultaat van het gekozen aanbod aan respijtzorg met informatie over de organisatie en kunt u direct een (aan)vraag mailen door het contactformulier in te vullen en te verzenden. Spreek hierbij af of de mantelzorger of de professional de mail stuurt. Dit overzicht kunt u uitprinten.

Indien u nog andere organisaties wilt benaderen, of een andere vorm van respijtzorg wilt aanvragen, dan gaat u terug naar 'Stap 1' aanklikken in  bovenstaande balk.

Via deze drie stappen heeft u een passend aanbod aan respijtzorg in kaart gebracht én de aanvraag in gang gezet. Indien deze aanvraag met hulp van een professional is gedaan, dan blijft het contact tussen de professional en de mantelzorger van belang bij de verdere begeleiding en afwikkeling. 

Deze uitleg wordt per stap herhaald, zodat u eenvoudig door de respijtwijzer heen wordt geleid.